Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valpdagbok för våra valpar födda 20 mars 2020 och mamma Tuffa!
#1
Här kommer uppställningsbilderna som vår kompis och makalösa fotograf Jon Norrgren tog på valparna två dagar innan dom flyttade från oss.

 

[Image: 200513%20imposanta%20stjarna%20800.jpg]

Atomos Imposanta Stjärna  "Legolas"

 

 

[Image: 200513%20notabla%20stjarna%20800.jpg]

Atomos Notabla Stjärna  "Athos"

 

 

[Image: 200513%20prominenta%20stjarna%20800.jpg]
Atomos Prominenta Stjärna  "Stina"
Fredag 15/5

 
Idag flyttar valparna! Fy va jobbigt för oss och samtidigt så himla härligt för våra förväntasfulla valpköpare!
 
Valparna har fått bada i diskhon så nu är dom rena och sover gott inne efter morgonen äventyr utomhus. Matilda hjälpte mig att bada och torka valparna så det blev både bad och mys och bus på samma gång. Å väldigt blött i köket!
 
Alla papper är klara och valparna har fått varsin bok med stamtavla, veterinärintyg osv.
 
Jag kommer avsluta valpdagboken nu men när jag får uppställningsbilderna från Jon så kommer jag lägga ut dom här i valpdagboken så ni får se.
 
 
 
Här är några bilder från igår när jag, Matilda, Tuffa och valparna var nere på udden:
 
 
 
[Image: 200514%201.jpg]
 
 
 
[Image: 200514%202.jpg]
 
 
 
[Image: 200514%203.jpg]
 
 
 
[Image: 200514%204.jpg]
 
 
 
[Image: 200514%205.jpg]
 
 
 
[Image: 200514%206.jpg]
 
 
 
[Image: 200514%207.jpg]
 
 
 
[Image: 200514%208.jpg]
 
 
 
[Image: 200514%209.jpg]

 
 
[Image: 200514%2010.jpg]
 
 
 
[Image: 200514%2011.jpg]
 
 
 
[Image: 200514%2012.jpg]
 Onsdag 13/5

Idag har valparna varit hos veterinären och alla är friska!! Så härligt!!
 
Valparna var lugna och tysta i bilen och skötte sig exemplariskt hos veterinären. Tog allt nytt med ro och var bara glada och nyfikna.
 
Igår och idag har dom fått testa att apportera fågel. En liten mås, skata och duva. Det är ju lite svårt att få ett bra grepp första gångerna men attityden och engagemanget var så härligt att se.
 
Vi går på flera promenader här på gården varje dag och valparna är så fulla av upptäckarlust. Kavata och nyfikna. Vi belönar när dom kommer på inkallning och få saker är ju så gulligt som en valp som springer så fort den kan rakt emot. Varje dag går vi också lite i koppel varje dag men det är måttligt kul tycker valparna.
 
Valparna har börjat bli duktiga på att kissa och bajsa ute men någon olycka inne blir det så klart ibland. Det här med att man inte får bita i kläder har vi pratat om också men det är ibland svårt att låta bli.
 
Ikväll kommer vår fotograf hit och tar uppställningsbilder på alla valparna. Vi är så tacksamma för att Jon alltid ställer upp!
 
Nu ska vi njuta till max av våra små underverk för nu är det bara två dygn kvar tills vi ska skiljas åt.Lördag 9/5
 
Nu är det bara några dagar tills våra stjärnor flyttar till nya familjer! Igår hade vi en liten träff för dom familjer som ska ha en valp. Jag insåg att det här är sista gången vi ses här på gräset tillsammans för nästa gång alla kommer så hänger valparna med och det kommer bli så tomt här hos oss...
 
Det är mycket som ska hinnas med nu sista veckan. Valparna har fått hänga med på olika äventyr här på gården och vi går till nya ställen varje dag. Både ute och inne. Alla valparna är nyfikna och trygga i allt nytt. Vi har testat lite apportering med dummie och det är kul. Vi har gått lite i koppel och det är inte lika kul.
 
Många upptäcktsfärder gör vi tillsammans med alla tre valparna, med eller utan Tuffa, men minst en stund varje dag så får valparna vara ensamma med mig så jag får chans att lära känna dom lite bättre och lära dom lite mer om hur vi människor gör och tycker om olika saker. Människor och hundar gör inte alltid lika och kan tycka olika om en del saker. Kommunikation är superviktigt. En valp behöver få lära sig hur människan gör när den är nöjd och inte nöjd med valpens val. Det är till stor hjälp för både valpen och den nya familjen om valpen får lära sig sådant innan de flyttar härifrån. Det blir liksom mer och mer bus i valparna för varje dag som går och att tex inte hoppa upp och bita tag i mina kläder har vi haft olika åsikter om idag men det blev så som jag ville efter en liten stund. Resultatet av allt jag gör med valparna under deras tid här ger oss en härlig relation och de flesta hundar som jag har fött upp tycker bra om mig hela livet och det värmer så klart i mitt hjärta.
 
En stund varje dag får valparna vara med någon av våra andra vuxna hundar och deras favorit är vår hane Ticket. Ticket älskar valpar så där innerligt och han kan leka med dom hur länge som helst. Men han är också tydlig med att det ska vara mycket på hans villkor och det är bra tycker jag för Tuffa har lite för mycket tålamod ibland.Lördag 2/5

I går blev valparna 6 veckor. Det går så fort!! Bara två veckor kvar innan vi ska skiljas åt. Fy va jobbigt!

 
Det är så härligt att se dessa tre utvecklas. Dom är trygga och modiga. Vi hittar på nya saker varje dag. Både inne och ute. Dom är nyfikna och tar sig an allt nytt på ett bra sätt.
 
Häromdagen bestämde Jocke äntligen vad dom ska heta i stamtavlan! Sedan någon vecka tillbaka så hade vi bestämt oss för att kullen skulle kallas för ”Stjärnorna” men oj va många olika namn man kan hitta på. Jag kan vela hur länge som helst och jag kommer hela tiden på nya förslag. Det är alltid så att jag kommer med mängder med förslag och Jocke lyssnar så tålmodigt......så en vacker dag så har vi pratat färdigt om saken tycker han och då har dom sina namn. Nu heter dom:
 
Hanarna:
Atomos Imposanta Stjärna
Atomos Notabla Stjärna
 
Tiken:
Atomos Prominenta Stjärna


Fredag 24/4

Bilder från igår:

[Image: 200423%201.jpg]

 

 

 

[Image: 200423%202.jpg]

 

 

 

[Image: 200423%203.jpg]

 

 

 

[Image: 200423%204.jpg]

 

 

 

[Image: 200423%205.jpg]

 

 

 

[Image: 200423%206.jpg]

 

 

 
[Image: 200423%207.jpg]Onsdag 22/4


[Image: 200420%200.jpg]

[Image: 200420%201.jpg]

 

 

 

[Image: 200420%202.jpg]

 

 

 

[Image: 200420%203.jpg]

 

 

 

[Image: 200420%204.jpg]

 

 

 

[Image: 200420%205.jpg]

 

 

[Image: 200420%206.jpg]

 

 

 

[Image: 200420%207.jpg]

 

 

 

[Image: 200420%208.jpg]

 

 

 

[Image: 200420%209.jpg]

 

 

 

[Image: 200420%2010.jpg]

 

 

 

[Image: 200420%2011.jpg]

 

 

 
[Image: 200420%2012.jpg]
Måndag 20/4

I söndags morse när jag gick in till valparna så hade Tuffa lagt en tennisboll i lådan. Jag fattade piken så igår fick valparna en ny hage och därmed lite mer plats och några leksaker. Dom verkar trivas bra. Vi har så klart valparna ofta utanför hagen och leker och myser med dom men det är praktiskt att ha en hage som dom sover i.
 
Det här med maten har Tuffa också sagt sitt om. I morse fick hon fyra ”burgare” av mig (dvs 150 gr mald kött som är fryst i formen av en fyrkant och ser ut lite som en fryst hamburgare). Det är ju 600 gr kött så det borde hon vara nöjd med tänkte jag. Men så tog det bara en kort stund och så kom hon ut i köket med tungan på sne och stora ögon som tittade skarpt på mig och hela hon var så tydlig med att hon var sååå himla hungrig! Jag kunde inte riktigt förstå så jag följde med henne in till valparna. Bredvid varje valp låg det en burgare. Så tre valpar och tre burgare på fällen. Älskade Tuffa! Den fjärde burgaren hittade jag inte så den hade hon nog ätit upp. Min plan var inte att valparna skulle äta frysta burgare så jag gav dom till Tuffa igen och matade istället valparna med mald kyckling och ärtor som jag hade gjort i ordning. Tuffa mumsade då i sig burgarna och hon kändes nöjd och lagom mätt efteråt.
 
Valparnas meny är utökad och alla tre gillar mat. Kyckling, lammkött, lammhjärta, lammlever, vilt och kalkon har dom fått smaka nu. Morot, ärtor, äpple och spenat är också gott. Lite torkad nässla, blåbär och nypon har dom också fått. Jag ger valparna i största möjliga mån kravmärkta saker för jag vill att dom ska få en så bra start som möjligt.
 
När valparna är nyfödda så tappar tiken ofta dygnsrytmen så att det inte är någon skillnad på dag och natt. Tuffa är en riktig nattuggla så hon och jag har varit vakna på nätterna, oftast från runt kl 02 och fram till ca 05, fram till nu. Nu när valparna är större och sover gott på natten så vill jag också sova lite så går gick Jocke en kvällspromenad med Tuffa och så fick hon lite extra mat och i natt sov hon gott och vi vaknade vid kl 06.45. Så himla skönt! Det får bli en kvällspromenad för Tuffa och husse ikväll igen!Fredag 17/4 

Idag blir valparna fyra veckor. Tiden går så fort och nu är det bara fyra veckor kvar innan valparna flyttar till nya familjer.
 
I den här åldern är valparna helt fantastiska! Dom börjar bli sociala och vill mysa och leka. Tänderna har börjat komma ut så snart bits dom också!Måndag 13/4 

Det är härlig fart i lådan nu! Dom gör sina försök att skälla och morra och leker ibland lite med varandra. Så underbart söta!!
 
Aptiten är utmärkt hos både valparna och Tuffa. Valparna är fortfarande en och en ur min hand. Jag gör alltid så tills jag känner att alla äter med bra teknik. Det är skillnad på hur man diar och hur man på ett bra sätt äter kött. Många valpar ”suger i sig” köttet till en början.
 
Tuffa har velat hänga med på en kort promenad varje dag nu senaste dagarna. Skönt att röra lite på sig när man legat still i drygt tre veckor.Fredag 10/4 

Tre veckor gamla idag! Nu lyckas valparna ta något steg utan att ramla och dom är så söta när dom utforskar den stora världen i valplådan. Någon stund per dag är valparna utanför lådan och då är Ellen och Matilda gärna med och myser med valparna. Det är sån förmån för både mig och valparna att det i familjen finns två barn som har gedigen erfarenhet av att umgås med valpar.
 
Igår kväll och i morse fick valparna smaka lite kött. Jag ger dom finhackat kravmärkt nötkött. Jag väljer att finhacka kött från en stor bit istället för att ge köttfärs för köttfärs kan innehålla mer bakterier och det känns onödigt. 

Valparna äter ur min hand och jag älskar känslan och ljudet från en ivrig nyfiken nos som söker efter kött i min hand! Alla tre tyckte att det var väldigt gott och mumsade snabbt i sig den pyttelilla portionen. Jag märker inget konstigt med deras magar idag så nu kommer dom få lite nötkött två gånger om dagen i någon dag. Sedan blir det även kravmärkt rå äggula på menyn. Då blir det riktigt kladdigt när dom äter ur min hand så det är tur att mamma Tuffa hjälper mig att få dom rena sen!

Resten av nötköttet åt vi själva till middag och Ellen konstaterade att vi åt hundmat! Kanske att man ska vända på det och säga att valparna åt av vår mat?! Det låter liksom bättre!


Onsdag 8/4

Ögonen är öppna nu och då blir det mer ljud från lådan! Kroppen börjar mer likna en valp (inte en tegelsten längre) och valparna lyckas få upp kroppen från underlaget så då blir mer fart i lådan också. Det är en härlig tid nu!
 
Våra barn är ju nästan födda i en valplåda dom också och nu är dom så duktiga på att hjälpa till med valparna. Igår klippte jag klorna på valparna och tjejerna hade mysstund på en fäll utanför lådan medan jag klippte klor och städade valplådan. Så klart så var ju Tuffa bitvis också mitt i röran men även hon är trygg med att tjejerna tar väl hand om valparna så hon passade på att tugga på ett ben en stund en bit från oss. Kloka fina älskade Tuffa!
 
Imorse när Tuffa fick en stor bit lammrevben til frukost så gick hon och la benet i valplådan. Jag fattar piken! Hon tycker att det är dags att börja ge valparna små smakportioner med kött! Just ett helt stort fruset lammrevben är kanske inte helt enkelt för valpar utan tänder men jag ska se till att fixa lite finhackat kött till dom.
 
 
Fredag 3/4
 
Idag blir valparna två veckor!Torsdag 2/4

Nu har vi två killar och en tjej i vår låda. Dom är så runda om magarna och äter mest hela tiden. Det finns ingen anledning till oro, och har aldrig funnits,  för dessa tre. Dom är starka, företagsamma och utvecklas precis som dom ska. 


[Image: 200401%201.jpg]

 

 

 

[Image: 200401%202.jpg]

 

 

 

[Image: 200401%203.jpg]

 

 

 

[Image: 200401%204.jpg]

 

 

 

[Image: 200401%205.jpg]

 

 

[Image: 200401%206.jpg]

 

 

 

[Image: 200401%207.jpg]

 

 

 
[Image: 200401%208.jpg]Tisdag 31/3

 
För varje dag som gick så halkade vår lilleman efter i utvecklingen på alla sätt. Jag har verkligen gjort vad jag kunnat för att hjälpa honom. Eftersom han var så liten när han föddes så ville jag ge honom alla förutsättningar. Jag och Jocke har turats om att se till att han äter varannan timme dygnet runt i nu 10 dygn men han växte ändå inte på sig. Han var också efter med det motoriska och visade tecken på att vara infektionskänslig. Plötsligt slutade han dessutom att äta. Vår kloka mamma Tuffa brydde sig inte om honom längre. Nu kunde jag inte blunda och hitta på förklaringar längre. Jag ringde veterinären och bad att få komma med honom. Vi alla i rummet var överens. Veterinärens bedömning är att han utöver, det vi kan se, förmodligen hade flera missbildningar. Vi klappade honom en sista gång och jag berättade för honom hur mycket vi älskar honom. Vissa dagar är det riktigt eländigt att vara hunduppfödare.
Lördag 28/3


Tre av valparna är riktigt runda om magarna och så har vi lilleman som hela tiden har varit mindre än dom andra. Det är inte lätt att vara liten bland syskon som är så mycket större och starkare för en liten valpar orkar inte hålla sig kvar vid en tutte om en stor valp bestämmer sig för att putta bort den  lilla. Då får ju den stora ännu mer mat och blir ännu större och den lilla för kämpa för att få någon mat och blir ju så klart trött av att kämpa och i värsta fall så hinner den lilla inte hitta någon bra tutte innan de stora syskonen varit där och ätit upp det mesta. Jag är 100 % på lillemans sida när det är matdags så jag paxar två och ibland tre bra tuttar till honom och så får tjockisarna nöjda sig med dom andra tuttarna. En annan taktik som jag har är att titta efter att mjölken rinner till när en stor valp diar. När mjölken rinner till ordentligt så syns det så tydligt på valparna för dom blir helt stilla och svansen står rakt ut. Så de stora valparna får gärna kämpa fram mjölken och när jag ser att mjölken rinner till så byter jag så att lilleman får den tutten istället. 

Fredag 27/3

Sorg i lådan...igår kväll strax innan jag tänkte gå och lägga mig tillsammans med barnen en stund så ville en av de små hanarna inte äta särskilt mycket. Jocke satt hos valparna några timmar medan jag sov och när jag gick upp vid kl 01 för att byta av honom så sa han att den lilla valpen inte ville äta. En valp som är en vecka gammal och inte äter är inte bra. Jag försökte hålla den lilla gossen varm i min famn och försökte få i honom lite mat. Det finns inte mycket att göra och snabbt blir valpen kall och slö och kroppen slutar att fungera. Jag insåg ganska snart att hans kropp hade gett upp och han somnade lugnt i min famn och efter en stund tog han sitt sista andetag. Vissa dagar är det inte alls kul att vara hunduppfödare.Torsdag 26/3 

Lugnt och fridfullt i lådan. Alla mår bra. Tuffa tar allt med ro. Vi har ingen ordning på dygnet just nu och vi turas om att vara vid valplådan för jag vill ha koll på dom små och deras mamma. Jag är alltid nojjig första tiden för jag vill märka minsta lilla avvikelse direkt så att jag kan ha en chans att hjälpa till. Sova kan jag göra någon annan gång.Onsdag 25/3

Jag måste börja med att tacka er alla som skrivit en rad i gästboken. Det är så härligt att veta att ni är med oss i valplådan!

Alla valparna mår bra! Dom är lite olika stora så vi är med och hjälper till i mjölkbaren så att det två mindre valparna också har en chans. Det finns massor med mjölk! Om en tutte inte använts på ett tag så sprutar det ut mjölk bara någon/något bara nuddar vid den. Det är så enkelt när mamman som har mycket mjölk så det gott och väl räcker till alla hungriga små magar.

Tuffa mår verkligen utmärkt. Såret efter kejsarsnittet har läkt jättefint och Tuffa har inte brytt sig om såret en enda gång. Skönt! Jag och Tuffa var just en sväng bort till frysarna som vi har i ett förråd ute på gården och hon skuttar så glatt och är så fin i kroppen. Hennes aptit är enorm och hon får självklart äta så mycket mat hon vill nu. Till frukost erbjöd jag henne bla ett lammben och hon tog sig tid att äta det utanför lådan medan ett gäng mätta nöjda valpar sov gott under en liten handduk o valplådan. Självklart så kommer Tuffa få en våffla med grädde till lunch så här på våffeldagen!

Nu vill jag inte sitta här vid datorn längre utan jag går tillbaka till valparna igen! Det är så underbart i valplådan!Söndag 22/3

Alla valparna mår bra och Tuffa tar allt med ro. Natten har varit fridfull i lådan. Alla valpar är tysta och det är ett bra tecken på att dom mår bra och dom känns så där runda, goa, varma och tunga precis som dom.De här första dygnen är vi i närheten av valplådan hela tiden. Jag vill att vi snabbt ska kunna uppmärksamma om något inte står rätt till.Lördag 21/3

Nu har vi valpar i vår låda!! Fyra hanar och en tik!!
 
Men det blev lite annorlunda denna gång. De första tre valparna kom ut lätt och smidigt med någon timmes mellanrum. Sen blev det lite paus. Tuffa ville ha lite mat. När värkarna började igen så tyckte jag att det var konstigt att ingen valp kom ut för det var bra värkarbete. Tuffa var lugn och trygg med det som hände. Men jag kände mig inte nöjd. Tuffa har alltid haft så lätt att få ut valparna så något var det som inte stämde. Jag bestämde mig för att känna om jag kunde känna valpen. Långt inne kände jag valpen men ingen tass och ingen svans och inget huvud. Stussbjudning och svansen under magen? I samspel med värkarna så försökte jag lägesändra valpen men jag fick inte riktigt tag i något. Älskade Tuffa var helt med på att jag försökte hjälpa henne. Värkarna var bra och Tuffa var lugn och trygg. Då var jag också lugn men något behövde göras. Jag kände efter igen efter en stund för att se om värkarna har gjort någon skillnad efter att jag försökt lägesändra valpen. Nja...men jag lyckades känns mer av valpen när det kom en värk men jag kände fortfarande bara päls och kunde därmed inte avgöra vilken del av kroppen jag kände. Jag hoppades så klart på rumpan för då skulle vi ju kunna få ut den. Jag bad Tuffa att ställa sig upp och så kände jag igen och så tryckte jag in valpen lite i en stor värk och hoppades på att få tag på hitta svansen eller ett bakben men jag lyckades inte. Tuffa ville nu gå ut och eftersom hon alltid är så klok och kommer med bra förslag så jag följde med. Väl ute på gräset kom en rejäl värk och jag såg den där utbuktningen som jag så inneligt hoppats på. Valpen var nu äntligen på väg. Den kom ut med rumpan först och benen och svansen låg framåt in under magen. Min gissning var rätt och det kändes bra. Så klart att valpen varit lite svår att få ut när den låg så. Det var en ganska liten tik och det var tur att hon var liten så att hon kunde komma ut själv trots detta felläge. Valpen var tyvärr död när den kom och det är alltid sorgligt med samtidigt skönt att vi hade fått ut den nu.
 
Det fanns flera valpar kvar i magen som ville ut. Kort därefter kom en riktigt pigg hane. Fyra pojkar hade vi nu i lådan och alla mådde bra. Tuffa mådde utmärkt och var pigg och hungrig. Inte ett dugg medtagen trots en långt värkarbete. Älskade Tuffa!
 
Det gick någon timme. Sedan började värkarna igen. Även denna gång var det märkligt att ingen valp kom ut trots bra värkarbete. Efter en stund bestämde jag mig för att känna efter. Jag kände en tass. Jag har alltid haft så enkla smidiga valpningar så det här var en ny situation för mig. Det var vänster framtass och valpen låg på rygg. Det kände jag mig ganska säker på direkt. Jag försökte plutta in valpen och få tag på någon mer kroppsdel men hur jag än försökte så lyckades jag inte. Värkarna var bra men det här skulle vi inte lösa. Varken Tuffa eller jag. Jag ringde min veterinär och vi var överens om att vi bör röntga och kolla hur valpen ligger. Jag är så tacksam att min veterinär kunde ta emot oss. Det här är min kull nummer 30 och jag har aldrig tidigare åkt till en veternär under valpning. Det kändes så konstigt men jag var så säker på att nu behövde vi hjälp. Jag packade valparna i en tygväska och tog med biabädd och fäll. Älskade Tuffa bara hängde med som om det vore självklart att åka en sväng med bilen mitt under valpningen. Hon är verkligen fantastisk!
 
Veterinären kände också tassen när hon undersökte. Vi såg på röntgen att valpen låg med ryggen i en båge. Istället för att hitta vägen ut så hade valpen hamnat in i det andra livmoderhornet. Den kunde omöjligt komma ut så. Så himla skönt att jag direkt fattade att Tuffa behövde hjälp. Veterinären försökte också lägesändra valpen men egentligen visste vi redan innan att det inte skulle gå. Det fick bli kejsarsnitt. Märklig känsla. Allt gick bra och det kom en lite tår i mitt öga när sköterskan gav mig en liten vit handduk med en fin stark tikvalp. Hon hade legat kvar längst upp i livmodern och inte upplevt det kaos som var vid utgången!
 
Väl hemma igen så går allt bra! Tuffa är som vanligt helt magisk och sköter om sina små på bästa sätt. Hon mår alldeles utmärkt, har härlig aptit och ville ta en liten extra sväng i solen när vi var ute. Alltså inte bara kissa utanför dörren utan gå nästan hela vägen till äppelträdet innan vi gick in igen! Jag älskar min Tuffa så innerligt!! Så stark och modig mitt i allt detta!!
 
Nu ska vi sova och njuta av våra fina valpar!! Jag har varit vaken i drygt 30 timmar så nu känner jag mig lite grötig i huvudet efter allt jag varit med oss och jag tror att jag behöver vila lite.
 


Torsdag 19/3

Äntligen dags för valpdagbok igen!

Tuffa mår utmärkt och är rund och go om magen. Hon är mer sällskapssjuk än vanligt och det är ju supermysigt!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)